3 minuten leestijd

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is een techniek om je te concentreren op het huidige moment, waardoor stress vermindert en geluk toeneemt. Het is een staat van bewustzijn waarin je niet wordt afgeleid door gedachten aan het verleden of de toekomst.

Wendy Kortekaas
Mindfulness Trainer
Wat is Mindfulness?

Ben je ooit zo afgeleid geweest dat je je niet bewust was van wat er om je heen gebeurde? Of heb je ooit het gevoel gehad dat je negatieve gedachten maar blijven doorgaan en je niet kunt stoppen met piekeren? Dit zijn slechts enkele van de problemen waar veel mensen dagelijks mee te maken hebben. Gelukkig is er een oplossing: Mindfulness. Maar wat is Mindfulness nu precies?

Wat is Mindfulness precies?

Mindfulness is een Engelse term die vertaald kan worden als "bewustzijn". Het is een staat van aandacht waarin je volledig gericht bent op het hier en nu en waarin je niet afgeleid wordt door gedachten over het verleden of de toekomst. Het is een manier om je gedachten en gevoelens te observeren zonder daar oordeel over te vellen. De oorsprong van Mindfulness gaat terug tot de oude boeddhistische traditie, maar tegenwoordig wordt het ook in de moderne psychologie en de gezondheidszorg gebruikt.

De basis van Mindfulness is meditatie, maar het kan ook worden toegepast in het dagelijks leven, bijvoorbeeld tijdens het eten, wandelen of werk. Het doel van Mindfulness is om je bewuster te maken van je eigen gedachten, emoties en lichamelijke sensaties, zodat je deze op een meer positieve manier kunt ervaren en beïnvloeden.

Mindfulness wordt ook vaak toegepast in therapeutische setting. Veel therapeuten gebruiken mindfulness-based interventies, zoals mindfulness-based stress reduction (MBSR) of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) om mensen te helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie.

Hoe werkt Mindfulness?

Mindfulness werkt door je aandacht te richten op het huidige moment, in plaats van je te verliezen in gedachten over het verleden of de toekomst. Hierdoor kun je bewuster leven en beter omgaan met stressvolle situaties. Bovendien helpt Mindfulness bij het ontwikkelen van een positievere houding ten opzichte van jezelf en het leven, wat bijdraagt aan een algeheel gevoel van geluk en tevredenheid.

Door regelmatig te mediteren, leer je om je aandacht beter te richten en langer vol te houden. Dit maakt het gemakkelijker om je negatieve gedachten en emoties te observeren zonder daar oordeel over te vellen en om te reageren op stressvolle situaties met minder emotie en meer rust.

Ook wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Mindfulness de hersenen kan veranderen en de productie van bepaalde stoffen in de hersenen kan bevorderen, zoals gelukshormonen en groeihormonen. Hierdoor kan Mindfulness helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie en bij het verbeteren van het algehele welzijn en geluksgevoel.

Hoe kun je Mindfulness in je dagelijks leven toepassen?

In een ander blog artikel bespreek ik 3 eenvoudige Mindfulness oefeningen voor thuis waarmee je op een eenvoudige manier kunt ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Maar er zijn veel verschillende manieren om Mindfulness te beoefenen.

Een populaire methode is om dagelijks een korte Mindfulness meditatie te doen, bijvoorbeeld tien minuten per dag. Je kunt ook Mindfulness toepassen in je dagelijkse activiteiten, zoals eten, wandelen of werken. Door bewust aandacht te schenken aan wat je aan het doen bent, kun je je meer bewust worden van je negatieve gedachten en gevoelens. Hieronder vind je een aantal tips om je op weg te helpen:

  1. Mediteer dagelijks: Neem elke dag een moment om te mediteren. Dit kan bijvoorbeeld tien minuten zijn, maar elke tijdsduur die voor jou werkt is goed. Je kunt hierbij je aandacht richten op je ademhaling, of op een ander object of gevoel in je lichaam.
  2. Wees bewust van je ademhaling: Let tijdens je dagelijkse activiteiten op je ademhaling. Probeer je ademhaling te vertragen en diep te ademen.
  3. Wees bewust van je omgeving: Probeer bewust te zijn van wat er om je heen gebeurt. Let bijvoorbeeld op de geluiden, geuren en kleuren in je omgeving.
  4. Wees bewust van je gedachten en gevoelens: Probeer bewust te zijn van je gedachten en gevoelens. Probeer niet te oordelen of te veroordelen, maar accepteer ze gewoon zoals ze zijn en laat het los.
  5. Ga wandelen in de natuur: Neem de tijd om de natuur te bewonderen en richt je aandacht op de geluiden, geuren en kleuren om je heen.
  6. Doe aandachtige activiteiten: Probeer activiteiten te doen waarbij je je volledig kunt concentreren, zoals koken, tekenen of muziek maken. Probeer bewust aandacht te schenken aan elke stap van het proces.

Een andere populaire manier om Mindfulness te beoefenen is door middel van yoga of tai chi. Beide oefeningen combineren lichaamsbeweging met aandacht voor ademhaling en concentratie, waardoor ze een effectieve manier zijn om stress te verminderen en het lichaam en geest in balans te brengen.

Accepteer en oordeel niet

Een andere belangrijke aspect van Mindfulness is acceptatie en non-oordelen. Dit houdt in dat je leert om situaties en gedachten te accepteren zoals ze zijn, zonder oordelen of veroordelingen. Dit kan helpen om minder stress en angst te ervaren en kan ook bijdragen aan een grotere emotionele flexibiliteit.

Conclusie

Mindfulness is een techniek die kan helpen om je aandacht te richten op het hier en nu, waardoor je minder stress en angst zult ervaren en een algeheel gevoel van welbevinden zult ervaren. Er zijn veel manieren om Mindfulness te beoefenen, van Mindfulness meditatie tot aandachtige activiteiten, en het kan worden toegepast in een therapeutische setting. Door dagelijks tijd te nemen om Mindfulness te beoefenen, kun je leren om meer bewust te zijn van je gedachten en gevoelens en een grotere emotionele flexibiliteit te ontwikkelen.

Wendy Kortekaas
Mindfulness Trainer

Hoi! Ik ben Wendy Kortekaas, Gecertificeerd Mindfulness Professional en gepassioneerd Mindfulness trainer. Ik vind het geweldig om anderen te leren hoe ze Mindfulness in hun dagelijks leven kunnen toepassen. Via mijn blogs en 8-weekse Mindfulness MBSR training kan ik jou leren hoe je meer rust en balans in je leven kunt vinden. Laten we samen Mindfulness verkennen en innerlijke rust en persoonlijke groei ontdekken!

Meer over Wendy
© 2023 Wendy Kortekaas - Gecertificeerd bij VVM onder registratienummer 2022-9 - KVK: 89302796 - Algemene voorwaarden - Website door Jordy van den Aardweg