3 minuten leestijd

Mindfulness en mentale gezondheid: wat zeggen de studies?

In deze blogpost zullen we dieper ingaan op de wetenschappelijke bewijzen voor de voordelen van mindfulness. We zullen kijken naar hoe Mindfulness invloed heeft op mentale en fysieke gezondheid en welke wetenschappelijke studies hier aanleiding toe geven.

Wendy Kortekaas
Mindfulness Trainer
Mindfulness en mentale gezondheid: wat zeggen de studies?

Mindfulness, ook wel aandachtigheid genoemd, is een hot topic in de psychologie en gezondheidswetenschappen. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat mindfulness een aantal mentale en fysieke gezondheidsvoordelen heeft. In deze blogpost zal ik dieper ingaan op de wetenschappelijke bewijzen voor de voordelen van Mindfulness en zal ik betrouwbare bronnen aanhalen.

Om te beginnen, is Mindfulness geassocieerd met vermindering van stress en angst. Volgens een meta-analyse gepubliceerd in de Journal of Consulting and Clinical Psychology, is mindfulness-gebaseerde cognitieve therapie (MBCT) effectief in het verminderen van symptomen van angst en depressie bij personen met een bestaande diagnose. Een andere studie, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, vond dat een achtwekelijkse mindfulness-training het stressniveau verminderde bij gezonde volwassenen.

Mindfulness is ook geassocieerd met verbetering van de cognitieve functies. Een studie gepubliceerd in Frontiers in Psychology vond dat een achtwekelijkse mindfulness-training leidde tot verbeteringen in werkgeheugen, aandacht en exekutieve functies bij gezonde volwassenen. Een andere studie, gepubliceerd inNeuropsychologia, vond dat mindfulness-training leidde tot verbeteringen in visuele waarneming en besluitvorming bij volwassenen met een hoog risico op psychose.

Naast mentale gezondheidsvoordelen, is Mindfulness ook geassocieerd met fysieke gezondheidsvoordelen. Een studie gepubliceerd in the Journal of Behavioral Medicine vond dat een achtwekelijkse mindfulness-training leidde tot vermindering van bloeddruk bij volwassenen met pre-hypertensie. Een andere studie, gepubliceerd in the Journal of the American Medical Association, vond dat een mindfulness-training leidde tot vermindering van symptomen van chronische pijn bij volwassenen.

In conclusie, er is veel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat Mindfulness een aantal mentale en fysieke gezondheidsvoordelen heeft. Dit bewijs suggereert dat mindfulness-training kan leiden tot vermindering van stress en angst, verbetering van cognitieve functies en vermindering van symptomen van chronische pijn. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de meeste van deze studies zich richten op kortetermijnvoordelen van mindfulness-training. Er is echter ook bewijs dat suggereert dat de voordelen van Mindfulness op de lange termijn kunnen blijven bestaan.

Op Mindfulness.nl is een mooi overzicht te vinden van allerlei wetenschappenlijk onderzoek.

Wendy Kortekaas
Mindfulness Trainer

Hoi! Ik ben Wendy Kortekaas, Gecertificeerd Mindfulness Professional en gepassioneerd Mindfulness trainer. Ik vind het geweldig om anderen te leren hoe ze Mindfulness in hun dagelijks leven kunnen toepassen. Via mijn blogs en 8-weekse Mindfulness MBSR training kan ik jou leren hoe je meer rust en balans in je leven kunt vinden. Laten we samen Mindfulness verkennen en innerlijke rust en persoonlijke groei ontdekken!

Meer over Wendy
┬ę 2023 Wendy Kortekaas - Gecertificeerd bij VVM onder registratienummer 2022-9 - KVK: 89302796 - Algemene voorwaarden - Website door Jordy van den Aardweg