5 minuten leestijd

3 eenvoudige Mindfulness oefeningen voor thuis

Met deze eenvoudige en korte Mindfulness oefeningen die je thuis kunt doen, verhoog je bewustzijn, ontspanning en ontsnap je aan de dagelijkse hectiek.

Wendy Kortekaas
Mindfulness Trainer
3 eenvoudige Mindfulness oefeningen voor thuis

In deze snelle en drukke wereld kunnen we soms het gevoel hebben dat we overspoeld worden door verplichtingen en zorgen. Gelukkig zijn er eenvoudige en effectieve manieren om ons bewuster te worden van ons lichaam en geest, en om meer rust en ontspanning te ervaren. In dit artikel bespreken we een aantal Mindfulness oefeningen die je thuis kunt doen en waarmee je kunt ontsnappen aan de dagelijkse hectiek.

Door deze simpele Mindfulness oefeningen te doen, kun je genieten van talrijke mentale en emotionele voordelen, zoals vermindering van stress en angst, verbetering van concentratie, meer innerlijke rust en ontspanning, verbeterde emotionele regulatie en verhoogde zelfacceptatie en zelfcompassie.

1. Ademhalingsoefening voor meer rust en concentratie

Ademhaling is één van de meest krachtige tools die we hebben om ons lichaam en geest te ontspannen en te concentreren. Veel mensen realiseren zich niet hoe vaak ze onbewust snel of oppervlakkig ademhalen, vooral wanneer ze onder druk staan of gestrest zijn. Dit kan leiden tot spanning, angst en stress.

Door bewust stil te staan bij je ademhaling en deze te vertragen, kun je de drukte in je hoofd verminderen en je emoties reguleren. Dit kan helpen bij het verminderen van stress, angst en het verbeteren van je slaap en concentratie.

In deze Mindfulness oefening leer je hoe je bewust kunt ademen en hoe je dit kunt inzetten om meer innerlijke rust en bewustzijn in je leven te brengen.

 1. Zoek thuis een comfortabele plek waar je ongestoord kunt zitten met een rechte rug. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling.
 2. Richt je aandacht op de luchtstroom bij het in- en uitademen. Voel hoe de lucht door je neus naar binnen stroomt en hoe de lucht uit je mond verdwijnt.
 3. Als je geest begint af te dwalen, keer dan terug naar je ademhaling. Probeer niet te oordelen over jezelf of te forceren om afgeleid te raken. Het is normaal om afgeleid te raken en dit is juist de kans om te leren hoe je weer bewust bij je ademhaling kunt blijven.
 4. Blijf deze Mindfulness oefening herhalen gedurende enkele minuten of zolang jij je comfortabel voelt. Probeer dit regelmatig te doen om meer bewustzijn en rust in je leven te creëren.

Door regelmatig deze ademhalingsoefening te doen, zul je merken dat je beter in staat bent om stressvolle situaties het hoofd te bieden en dat je meer rust en bewustzijn ervaart in je dagelijks leven.

2. Lichaamscan voor meer bewustzijn en ontspanning

Een andere manier om meer bewustzijn te creëren, is door te scannen hoe je lichaam zich voelt. Door de aandacht te richten op de verschillende delen van je lichaam, kun je stress verminderen en je geest kalmeren.

 1. Zet een alarm voor een tijdsduur die je comfortabel vindt, bijvoorbeeld 10 minuten.
 2. Zoek thuis een comfortabele positie, het liefst liggen, maar zitten is ook goed, met gesloten ogen.
 3. Begin bij de tenen en richt je aandacht op de spanning in deze spiergroep. Adem diep in en ontspan de spieren terwijl je uitademt.
 4. Werk je weg omhoog door je voeten, benen, heupen, rug, buik, borst, schouders, armen, handen, nek, gezicht en hoofd, en concentreer je op elke spiergroep terwijl je ze ontspant.
 5. Wanneer je bij je hoofd aankomt, blijf daar even stilstaan en concentreer je op je ademhaling en het algehele gevoel van rust en ontspanning in je lichaam.
 6. Blijf nog enkele minuten in deze staat en concentreer je op je ademhaling en het gevoel van ontspanning in je lichaam.
 7. Als het alarm afgaat, adem diep in en uit, strek je langzaam uit en open je ogen.

De lichaamscan-oefening is een eenvoudige en krachtige manier om spanning los te laten en meer rust en ontspanning te ervaren. Onthoud dat het belangrijk is om te ontspannen en te concentreren op het moment, zonder oordeel of verwachtingen. Zet een alarm af, ga comfortabel zitten en laat jezelf overgeven aan de Mindfulness oefening.

Mindfullness wandelen met aandacht

3. Aandachtswandeling om meer in contact te komen met jezelf

Een aandachtswandeling is een effectieve manier om Mindfulness in je dagelijkse leven te integreren. Door bewust stil te staan bij je omgeving en je zintuigen, kun je de drukte in je hoofd verminderen en meer verbondenheid voelen met de natuur en de wereld om je heen. In dit deel bespreken we enkele eenvoudige aandachtswandelingen die je thuis of in de buurt kunt doen om meer bewustzijn en ontspanning in je leven te brengen.

 1. Zoek een rustige omgeving, zoals een park of bos, waar je je comfortabel voelt.
 2. Wandel rustig en concentreer je op je voeten en het contact met de grond.
 3. Richt je aandacht op je omgeving en observeer geluiden, geuren en gevoelens.
 4. Als je geest afdwaalt, keer dan terug naar de wandeling en de sensaties die je ervaart.

Met de aandachtswandeling kun je bewuster omgaan met je omgeving en aandacht geven aan wat er om je heen gebeurt. Het is een manier om meer in contact te komen met jezelf en je omgeving, en om meer rust en ontspanning te ervaren. Probeer deze Mindfulness oefening regelmatig uit te voeren, bijvoorbeeld als je even pauze nodig hebt of als je je afgeleid voelt. Onthoud dat het belangrijk is om te concentreren op je zintuigen en om bewust te zijn van wat je om je heen waarneemt.

De voordelen van deze Mindfulness oefeningen

Door deze Mindfulness oefeningen te doen, kun je genieten van talrijke mentale en emotionele voordelen, zoals:

 • Vermindering van stress en angst: Mindfulness kan helpen om stress en angst te verminderen door je te concentreren op het hier en nu en door je geest af te leiden van bezorgdheden.
 • Verbetering van concentratie: Door je aandacht te richten op je ademhaling of lichaam, kun je je concentratie en focus verbeteren.
 • Meer rust en ontspanning: Mindfulness kan een gevoel van rust en ontspanning bevorderen door je te concentreren op het moment en door spierspanning te verminderen.
 • Verbeterde emotionele regulatie: Mindfulness kan helpen om beter om te gaan met emoties door je bewust te zijn van je gevoelens en door ze te accepteren zonder te oordelen.
 • Verhoogde zelfacceptatie en zelfcompassie: Door Mindfulness te oefenen, kun je je gedachten en gevoelens beter begrijpen en accepteren, wat kan leiden tot verhoogde zelfacceptatie en zelfcompassie.

In dit artikel hebben we drie verschillende Mindfulness oefeningen besproken die je thuis kunt doen. Ademhalingsoefening, lichaamscan en aandachtswandeling zijn effectieve manieren om meer bewustzijn te krijgen van je lichaam en geest, en om meer rust en ontspanning te ervaren. Het is belangrijk om regelmatig deze Mindfulness oefeningen uit te voeren en te concentreren op het moment, zonder oordeel of verwachtingen. Laat jezelf overgeven aan de Mindfulness oefeningen en voel het verschil in je lichaam en geest. Veel succes!

Wendy Kortekaas
Mindfulness Trainer

Hoi! Ik ben Wendy Kortekaas, Gecertificeerd Mindfulness Professional en gepassioneerd Mindfulness trainer. Ik vind het geweldig om anderen te leren hoe ze Mindfulness in hun dagelijks leven kunnen toepassen. Via mijn blogs en 8-weekse Mindfulness MBSR training kan ik jou leren hoe je meer rust en balans in je leven kunt vinden. Laten we samen Mindfulness verkennen en innerlijke rust en persoonlijke groei ontdekken!

Meer over Wendy
© 2023 Wendy Kortekaas - Gecertificeerd bij VVM onder registratienummer 2022-9 - KVK: 89302796 - Algemene voorwaarden - Website door Jordy van den Aardweg