3 minuten leestijd

De kracht van Mindfulness voor het verminderen van stress

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is een 8-weekse training die helpt bij stress en angst, met elementen van meditatie, yoga en lichaamsbeweging.

Wendy Kortekaas
Mindfulness Trainer
De kracht van Mindfulness voor het verminderen van stress

In deze snelle en drukke wereld waarin we leven, kan het moeilijk zijn om in het moment aanwezig te zijn en ons geest kan overspoeld worden met gedachten over het verleden en de toekomst. Gelukkig is er een manier om onze geest te trainen om meer aandacht te hebben voor het hier en nu: Mindfulness MBSR training.

Wat is MBSR eigenlijk?

MBSR staat voor "Mindfulness Based Stress Reduction" en is een wetenschappelijk bewezen programma dat is ontwikkeld om mensen te helpen hun stressniveau te verminderen en meer in het moment aanwezig te zijn. In de training leer je hoe je Mindfulness kunt toepassen in je dagelijks leven, zodat je beter in staat bent om te gaan met stressvolle situaties en een meer tevreden leven kunt leiden.

De training wordt vaak gegeven in een groep, waarbij je onder leiding van een gekwalificeerde instructeur meditatie-oefeningen doet en leert hoe je deze oefeningen kunt toepassen in je dagelijkse leven. Er zijn ook huiswerkopdrachten die je tussen de sessies in kunt doen.

In de training leer je onder andere hoe je:

  • Aandacht kunt schenken aan het moment
  • Je gedachten en emoties kunt observeren zonder erdoor te worden overspoeld
  • Je lichaam te ontspannen
  • Effectievere manieren te vinden om om te gaan met stressvolle situaties

De training duurt meestal acht weken en bestaat uit ongeveer 2,5 uur per week. Naast de groepssessies, wordt er ook gewerkt met individuele oefeningen.

Leren omgaan met gedachten en emoties

Een van de belangrijkste aspecten van Mindfulness MBSR-training is dat het geen oplossing biedt voor specifieke problemen of zorgen, maar in plaats daarvan leert hoe je een andere houding kunt aannemen ten opzichte van problemen en zorgen. Het helpt je om te leren hoe je een stap terug kunt doen van je gedachten en emoties, in plaats van erdoor overspoeld te worden. Hierdoor kun je beter omgaan met stressvolle situaties en een meer tevreden leven leiden.

Naast meditatie-oefeningen, leer je ook hoe je Mindfulness kunt toepassen in je dagelijkse activiteiten, zoals eten, wandelen en werken. Dit helpt je om meer aandacht te hebben voor het moment, zelfs tijdens de meest routinematige taken.

Het is belangrijk om te weten dat Mindfulness MBSR-training geen snelle oplossing is. Het is een proces dat tijd en consistentie vereist. Het is belangrijk om de oefeningen regelmatig te blijven doen, zelfs na de training, om de voordelen te behouden.

In samenvatting, Mindfulness MBSR-training is een wetenschappelijk bewezen programma ontworpen om mensen te helpen hun stressniveau te verminderen en meer in het moment aanwezig te zijn. Door de training leer je hoe je Mindfulness kunt toepassen in je dagelijks leven en hoe je een andere houding kunt aannemen ten opzichte van stressvolle situaties. De training duurt meestal acht weken en bestaat uit groepssessies en individuele oefeningen. Het is belangrijk om de oefeningen regelmatig te blijven doen om de voordelen te behouden.

Wendy Kortekaas
Mindfulness Trainer

Hoi! Ik ben Wendy Kortekaas, Gecertificeerd Mindfulness Professional en gepassioneerd Mindfulness trainer. Ik vind het geweldig om anderen te leren hoe ze Mindfulness in hun dagelijks leven kunnen toepassen. Via mijn blogs en 8-weekse Mindfulness MBSR training kan ik jou leren hoe je meer rust en balans in je leven kunt vinden. Laten we samen Mindfulness verkennen en innerlijke rust en persoonlijke groei ontdekken!

Meer over Wendy
┬ę 2023 Wendy Kortekaas - Gecertificeerd bij VVM onder registratienummer 2022-9 - KVK: 89302796 - Algemene voorwaarden - Website door Jordy van den Aardweg