3 minuten leestijd

Een oplossing voor stress "Mindfulness Based Stress Reduction"

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is een 8-weekse training die helpt bij stress en angst, met elementen van meditatie, yoga en lichaamsbeweging.

Wendy Kortekaas
Mindfulness Trainer
Een oplossing voor stress "Mindfulness Based Stress Reduction"

Mindfulness Stress Based Reduction (MBSR) is een populaire techniek die wordt gebruikt om stress en angst te verminderen. Het is een achtweekse training waarbij de deelnemer wordt geleerd om bewust aanwezig te zijn in het hier en nu. De training wordt vaak gegeven in groepsverband en combineert verschillende elementen, zoals meditatie, yoga en lichaamsbeweging.

MBSR is ontstaan in de jaren 70 van de vorige eeuw, toen de Amerikaanse arts Jon Kabat-Zinn begon met het geven van Mindfulness trainingen aan patiënten met chronische pijn. Kabat-Zinn ontdekte dat de patiënten die de training volgden, minder pijn ervoeren en beter in staat waren om te gaan met hun aandoening. Sindsdien is MBSR steeds populairder geworden en wordt het nu niet alleen gebruikt voor patiënten met chronische pijn, maar ook voor mensen met andere gezondheidsproblemen, zoals stress, angst, depressie en slaapstoornissen.

Hoe helpt MBSR om stress te verminden?

Eén van de manieren waarop MBSR helpt, is door het veranderen van de manier waarop we naar stressvolle situaties kijken. Vaak reageren we op stressvolle situaties vanuit een automatische piloot, waarbij we ons laten meeslepen door onze emoties en gedachten. MBSR leert ons om op een andere manier naar stressvolle situaties te kijken, namelijk door bewust aanwezig te zijn in het hier en nu en door onze gedachten en emoties te observeren zonder erdoor meegesleept te worden. Hierdoor kunnen we leren om stressvolle situaties op een gezondere manier te benaderen en om beter met stress om te gaan.

Een andere manier waarop MBSR helpt, is door het versterken van onze mentale en fysieke veerkracht. Door de meditatie- en yoga-oefeningen die we tijdens de training leren, leren we om ons lichaam en geest beter te ontspannen. Hierdoor worden we minder gevoelig voor stress en kunnen we beter omgaan met stressvolle situaties als ze zich voordoen.

Daarnaast kan MBSR ook helpen bij het verminderen van angst. Door bewust aanwezig te zijn in het hier en nu, leren we om onze angstige gedachten en emoties beter te begrijpen en te accepteren. Hierdoor kunnen we leren om met angst om te gaan op een gezonde manier, in plaats van ons erdoor te laten overheersen.

Wendy Kortekaas
Mindfulness Trainer

Hoi! Ik ben Wendy Kortekaas, Gecertificeerd Mindfulness Professional en gepassioneerd Mindfulness trainer. Ik vind het geweldig om anderen te leren hoe ze Mindfulness in hun dagelijks leven kunnen toepassen. Via mijn blogs en 8-weekse Mindfulness MBSR training kan ik jou leren hoe je meer rust en balans in je leven kunt vinden. Laten we samen Mindfulness verkennen en innerlijke rust en persoonlijke groei ontdekken!

Meer over Wendy
© 2023 Wendy Kortekaas - Gecertificeerd bij VVM onder registratienummer 2022-9 - KVK: 89302796 - Algemene voorwaarden - Website door Jordy van den Aardweg